Tuesday, August 22, 2006

Kunststrik II

Sonja Esbensen: Kunststrik II, ISBN 87-7847-031-5
80 sivua, jälleen parisenkymmentä mallia (vähän vaikea päättää miten laskisi, koska jotkut kuviot on toteutettu liinan kokoa hieman muunnellen ja laskettu sama perusmalli useampaan kertaan). Tässä kirjassa on kuitenkin vain pyöreitä liinoja eikä erityisen näyttäviä reunapitsejä. Oman totuttelunsa vaatii myös mallikuvion lukeminen, varsinkin jos on tottunut saksalaisiin kaavioihin, joista näkee lähestulkoon suoraan mitä on neulomassa. Tässä kirjassa yksittäiset symbolit ovat kyllä selkeät, osasta on piirretty jopa mallikuva, ja kirjan kannesta löytyy piirrokuvioiden selitykset tanskaksi ja englanniksi. Ongelma on kuitenkin se, että vaikka ohje koostuu neulesymboleista, niitä ei kuitenkaan ole piirretty mihinkään ruudukkoon, vaan esim. väliin neulottavien oikeiden silmukoiden määrä on ilmaistu numeroina, esim. 7, joka seuraavalla kerroksella on vaihtunut numeroksi 5. Näin kuvion muodostumista ei pysty seuraamaan suoraan mallipiirustuksesta, ja jos jotain menee pieleen, se saattaa selvitä vasta myöhemmillä kerroksilla. Tämä on varmaan tottumiskysymys ja tällainen esittämistapa sopii ihmisille, jotka oppivat helposti lukusarjoja. Itse tykkään kyllä enemmän saksalaistavasta piirtää kuvio suunnilleen sellaisena kuin se tulee näyttämään valmiissa neuleessa, eli siirtyvät kavennukset ja lisäykset ovat omilla kohdillaan ja tyhjät ruudut sitten vaan jätetään huomioimatta. Mutta kukin taaplaa ja neuloo tyylillään.

Edelleen ihan vaan henkilökohtainen mielipide: kuka kumma antaa PITSIliinamalleille miesten nimet? Tekiskö nyt tuommosen Michaelin vai oisko Erik nätimpi? Kaikkein kaunein liina on nimeltään Valde. Älkää nyt viittikö naurattaa. - Enkä muutenkaan ole mikään kaunosielu, mutta muutamasta kirjan kuvasta ei jäänyt muuta mieleen kuin että kuvausrekvisiittana oli käytetty muovikukkia.

Tästä kirjasta saattaisin jopa olla valmis luopumaan, siis sitten kun saan ison inspiksen ja neuloa päräytän ensin Valden valmiiksi. Don't hold your breath, though.

Yleisarvosana: 8- Keskiverto mikä keskiverto.


No comments: