Tuulia kyseli tarkempia ohjeita tuohon vyyhdinpuuhun. Ka mikä jottei, vaikka a) se ei tosiaan ole mikään insinööritaidon taidonnäyte ja b) mä en sitten myöskään osaa piirtää. Mutta jos kerran mun lankavarastoja kerran näytetään av(i)omiehille siihen sävyyn, että "eihän mulla vielä oo paljon lankaa, katto ny kuinka paljon tällä AnneV:llä sitä on", niin ehkä myös mun vyyhdinpuu voi olla samanlainen kimmoke. "Katto ny, jos kerran joku neuloja osaa sen verran hakata rimoja ristiin että saa itte tehtyä vyyhdinpuut, niin eksääny vois tehdä mulle vähän paremmat ja hianommat?"
Härvelissä on kolme osaa: A - jalka, B - varsi tai akseli ja C - pyörivä ja säädettävä lankateline. Käytin itse noin 3,5 senttiä leveää ja noin 1,5 senttiä paksua rimaa, jota kului noin 240 senttiä ja pyörörimaa oli suunnilleen metrin verran (rautakaupan hukkapätkä, en mitannut ihan tarkkaan).
A: Tehdään kuin joulukuusenjalka, eli tärkeää on että jalkaosa on tukeva ja pysyy tasaisesti lattialla. Sahasin ylimmästä ristikosta jäljelle jääneen riman ensin kolmeksi kappaleeksi niin että laskin leveyden siihen myös mukaan, muuten rististä ei tule symmetrinen. Siis jalkaa varten varatun riman kokonaispituudesta vähennetään ensin riman leveys, tämä lukema jaetaan kahdella ja rima sahataan siitä kohtaa poikki. Sitten se lyhyempi pätkä sahataan vielä puolivälistä poikki. Kiinnitä tukevasti joko vinoon menevillä nauloilla tai ruuveilla. Poraa keskikohtaan reikä pystyakselia varten - mielellään ei ihan pohjaan asti.
B: Pyörörimaa (itse käytin 6-millistä). Sitten tarvitaan jonkinlainen kappale, joka pitää pyörivän osan ja jalkaosan irti toisistaan; kuvassa tähän on kaksi vaihtoehtoa. Puukappale, jonka läpi on porattu vähän rimaa paksumpi reikä (tässä mulle tuli pieni tenkkapoo kun tähän tarkoitukseen kaavailemani puupala ei sopinutkaan). Eli vaihtoehtona on käyttää tukevaa kuminauhaa, joka kierretään tiukasti pyöröriman ympäri. Joka tapauksessa ylimmäksi on hyvä laittaa jokin ohut pyöreä metalliprikka, joka vähentää kitkaa. Oho, kuvassa siihen on tullut aikas pieni reikä.
C: pyörivä osuus, jonka siivekkeiden ei tarvitse olla kovinkaan pitkät (tämän huomasi käytössä, harvemmin sitä nyt kaksimetrisiä vyyhtejä kerii). Kaksi rimaa naulataan tukevasti ristiin, keskelle porataan läpimenevä reikä akselia varten ja siipiin useampi reikä, jotta voi keriä erikokoisia vyyhtejä. Älä poraa näitä reikiä pohjaan asti, mutta kuitenkin sen verran syvään, että puutapit eivät kaatuile.
Edit: Muoriska, niistä rakennussarjoista mie en tiiä mittään, mutta jos niitä voi liittää toisiinsa niin mikä jottei.
Seuraava haaste: näin rakennetaan puolauslaite legoista.
2 comments:
*valaistus*
Home Depottiin siis. Kiitos opastuksesta, eiköhän näillä pääse eteenpäin :) Tosin puiden valmiiksi saattamiseen voi mennä aikaa, Karvis ei jotenkin käsitä että neuloja voi tarvita myös poraa. :)
Hmm, tuli mieleen että voishan tuon väkertää periaatteessa niistä rakennussarjoistakin ( brio, mekano.. ;))
Ja jos ei onnistu.. saa lapset leikkiä .
Post a Comment