Sunday, March 26, 2006

Hetken jo luulin jalkakipujen aiheuttavan harhanäkyjä. Ihan kuin olisin yhtäkkiä nähnyt Aleksanterin kirkon (kuvalähde Tampereen ev.lut. srk).

I don't think this is what it may seem at first glance.


You'd better not fall asleep on the bus - instead of some idyllic Alpine village you might end up in...


I want to break free...

There are dragons everywhere in Ljubljana. You just couldn't avoid

pushing them (these are door handles)


stepping on them (these ones take a fair beating every day, being in the staircase the castle tower) or


having a photo taken where they didn't block the view (and I wonder whether Slovenian mothers tell their children not to lick iron when it's well below freezing).

2 comments:

KirsiÄr said...

Kiva toi liikennemerkkikuva. Ja lohikset. Mun matkakuvat on just kans yleensä kaikenmaailman kylttejä ja ornamentteja.

Kiitos Ljubljana-kortista. Onkohan Ljubljanan kantasanalla jotain tekemistä ljubovin kanssa?

AnneV said...

Ole hyvä vaan. Se jotenkin toi mieleen ne sun aappanit sieltä aikaisemmasta postauksesta, joten pakkohan se oli ostaa pois kuleksimasta. Ja oli vielä sen kaupan viimeinen kipale.

No justiinsa. Olen juuri tullut kotio kuunneltuani parin tunnin esitelmän aiheesta "Suomalaisten alkuperä ja Suomen asutus kielitieteen,
arkeologian ja genetiikan valossa" ja nyt oon vissiin sitten hyvässä vireessä tutkimaan muiden maiden syntyjä syviä. -- Hetkinen, eikös joku KirsiR piipahtanut täällä joku aika sitten kertomassa, että L:n saksankielinen nimi on Laibach? Kysy siltä ;-)

No juu. Opaskirja keroo, että "the first written reference to Ljubljana appeared in 1144 as the town of Laibach" ja sitten taas toisessa kappaleessa "In many ways the city whose name almost means 'beloved' (ljubljena) in Slovene does not feel like an industrious capital city but a pleasant, self-contented town with responsibilities only to itself and its citizens. -- Then Ljubljana becomes a little Prague without the crowds or a more intimate Budapest."

(ja kiitos vaan, sikäläinen MEK, mun palkkion voipi lähettää tilille 0123...)