Monday, February 13, 2006

Happy Valentine's Day!

For some of us it's the day of red hearts,or red roses,
or love letters.


For me it's the day to celebrate this finished Moebius scarf which seems to be extremely versatile.


Käytin silmukoiden luomiseen "provisional cast on" -menetelmää, eli otin sinistä apulankaa ja koukkailin punaista neulelankaa vuorotellen sen molemmin puolin. Näin puikolle jää tarpeeksi löysiä silmukoita, joiden alareuna on helppo poimia seuraavassa työvaiheessa. (Voit myös virkata ensin ketjusilmukkaketjun, josta poimit silmukat sekä ala- että yläreunasta ja purat sen jälkeen aloituslangan pois.)
Kun olet luonut tarpeeksi silmukoita, tarkista, etteivät tähän mennessä luodut silmukat kierrä puikolla, muuten tulee Möbiukseenkin liikaa kierteitä. Kiepsauta äsken luomasi silmukat ikään kuin puikon alapuolelle ja poimi niiden välistä yhtä paljon silmukoita kuin äsken loit.

Kun tulet jälleen aloituskohtaan, aseta siihen silmukkamerkki kerroksen aloituskohdan merkiksi. Koska Möbius neulotaan koko ajan pyörönä ja ikään kuin oikean puolen kerroksia, mallikerran vaihtumiskohtaa on muuten vaikea huomata. Kuvassa on oikean puikon ympärille piirretty violetti lenksu tarkoittamaan silmukkamerkkiä.

Jatka tämän jälkeen neulomista itseäsi lähinnä olevilla silmukoilla (vihreä nuoli osoittaa, mitkä ovat ensimmäiset neulottavat silmukat). Tästä eteenpäin neulot vain haluamaasi mallikertaa, esimerkiksi helmineuletta, 1 krs oikein, 1 krs nurin -neuletta tai vaikkapa jotain vuorottelevia nurjien ja oikeiden silmukoiden muodostamaa kuvioita. Möbiuksessa kun näkyy samaan aikaan sekä työn nurja että oikea puoli, mallikuvion pitäisi olla mahdollisimman samanlainen molemmilta puolilta.


Vinkkejä: jos teet möbiuksen, jonka on tarkoitus ulottua koko vartalon ympäri, joudut käyttämään erittäin pitkää pyöröpuikkoa (100 cm) tai kahta lyhyempää puikkoa. Koska työ on on kaksinkertaisella kierteellä, lyhyt pyöröpuikko ei kertakaikkiaan taivu tarpeeksi. Voit myös käyttää muutamaa sukkapuikkoa apuna ainakin alussa, kunnes saat neulottua muutaman kerroksen; muutaman sentin jälkeen työkin kulkee paremmin.

Itse ainakin koin, että ensimmäinen möbius kannatti tehdä helmineuleena. Idean ymmärtäminen ja työn alkuun saaminen oli jo ihan tarpeeksi haastavaa, etten olisi enää halunnut samanaikaisesti tapella minkään vaikean mallikuvion kanssa.

Tästä näkyy vielä, miten työ kiertää puikolla

9 comments:

PäiviT said...

Onnea onnea!

golden said...

Ihana ja hieno! Ja upean punainen väri, tuosta mä tykkään! Onko mallineule omasta päästäsi vai jostain?
Sydämellistä Valentiinusta sinne! :)

Stephanie said...

Beautifull!

nanna said...

Onpa hieno huivi! Ja hyvää ystävänpäivää.

Johanna K said...

Ystävänpäivätoivotuksia täältäkin sinne!

Minna said...

Hyvää ystävänpäivää!

la sof said...

Une saint valentin tout en poésie, c'est joli

Anonymous said...

ooh! tuo on niin upea! et voisi mitenkään laittaa ohjetta jooko? kun jo aikaisemminkin lupailit. jos sinulla vain sattuisi olemaan aikaa. olen niin tumpelo, etten enkun ohjeista tajua hölkäsen pöläystä.

Kati E said...

Ihania sydämiä, ruusuja ja hieno Möebius. :D